01_ ποιοι απαρτίζουν το παιχνίδι/ την ταινία μικρού μήκους
i. ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ
ii. “ΔΑΣΚΑΛΟΙ”
iii. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ
iv. TO “ΦΕΓΓΑΡΙ”
i. παίκτης ποδηλάτης είναι ο καθένας που θα δηλώσει συμμετοχή στο παιχνίδι, είσαι εσύ. (ο πρωταγωνιστής κάλλιστα της ταινίας μ.μ.)
ii. δάσκαλος δεν είναι ο καθένας, έχουν ήδη επιλεγεί. Ποδηλατώντας ή μη, περιφέρονται στην πόλη και κουβαλούν τα γράμματα για τα οποία καταδιώκονται από τους παίκτες. Καταζητούνται!
iii. κινηματογραφιστές είναι προφανώς οι κάμερα- τύποι. Με δεδομένα τα σκηνικά (χανιά- παλιά πόλη), το φωτισμό (πανσέληνος), τους ηθοποιούς (καθημερινοί άνθρωποι) καταγράφουν μεν καλλιτεχνικά το παιχνίδι, συμμετέχουν δε σε αυτό με έναν επιπλέον ρόλο (δες παρακάτω).
iv. το φεγγάρι συμμετέχει επίσης στο παιχνίδι (εν ήδει φιλικής συμμετοχής -guest star). Δεν βοηθά μόνο τους παίκτες να βρουν το δρόμο τους στα σκοτεινά σημεία της πόλης αλλά κατέχει και ρόλο κλειδί στο παιχνίδι. (δες παρακάτω)
02_ η διαδικασία
όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στην αφετηρία (δημ. αγορά), και το παιχνίδι ξεκινά. Οι δάσκαλοι φεύγουν πρώτοι και τους δίνονται 10’ λεπτά να “εξαφανιστούν” μες στην πόλη. Το ίδιο και οι κινηματογραφιστές. Αμέσως μετά έρχεται η σειρά σου, και με τους υπόλοιπους συμπαίκτες ξεκινάς την φεγγαροποδηλατάδα/ κυνηγητό. Κυνηγάς τους διασκορπισμένους (εντός κάποιων ορίων) δάσκαλους με σκοπό να τους πάρεις τα γράμματα!. Κάνεις ό,τι καλύτερο προκειμένου στη χειρότερη των περιπτώσεων και στο πέρασμα δύο ωρών να έχεις σχηματισμένη έστω και μια λέξη προκειμένου να διεκδικήσεις κάποιο απ΄ τα έπαθλα
03_ πώς ακριβώς μαζεύω τα γράμματα;
- απ΄ τους δασκάλους πρωτίστως. Τον βρίσκεις, του ζητάς «Γράμμα Δάσκαλε!», το παίρνεις, συνεχίζεις. Αυτός έχει σημειώσει με σφραγίδα το γράμμα πού έδωσε, τον αριθμό σου/ ψευδώνυμο, την ώρα (τυπικός δάσκαλος) και ξέρει πώς δεν μπορείς να τον πλησιάσεις πριν περάσουν 15΄. Κάθε δάσκαλος φοράει διακριτικό φωσφορίζων πανωφόρι και κουβαλάει μαζί του γράμματα της αλφαβήτου, όχι όμως άπειρα τον αριθμό. Κουβαλά 15 γράμματα και όταν του τελειώσουν γυρίζει στην αφετηρία για ανεφοδιασμό. Απ΄ την στιγμή που ξεμείνει από γράμματα μέχρι και τη στιγμή που έχοντας ολοκληρώσει τον ανεφοδιασμό έχει “επανεξαφανιστεί”, φορά την διακριτική κόκκινη κορδέλα απεμπλοκής. Αυτή η κορδέλα δηλώνει πώς για όσο διάστημα τη φοράει είναι ανενεργός απ’ το παιχνίδι (δεν έχει ή δεν δίνει γράμματα) άρα είναι και απλησίαστος. (ακολούθα τον και δεν πρόκειται να βγάλει την κορδέλα ποτέ!).
04_ άλλοι τρόποι να μαζέψω γράμματα;
- απ΄ τους κινηματογραφιστές. Απελπισμένοι απ΄ την απροθυμία σου να συνεργαστείς για ένα καλό πλάνο προμηθεύτηκαν γράμματα και τα δίνουν όπως- όπως για ένα μικρό αυτοσχεδιασμό σου ή περφόρμανς που θα βγάλεις μπρος στην κάμερα τους. Έχουν άπειρο αριθμό και δεν ανεφοδιάζονται. Δεν μπορείς όμως να τους ζητήσεις εσύ τα γράμματα. Εκείνοι κάνουν την οποιαδήποτε προσφορά. Μπορείς πάντως να τους «προκαλέσεις» με κάποια ενδεικτική κίνηση που θα φανερώνει το ταλέντο ή το ψώνιο υποκριτικής που κουβαλάς μαζί σου. Για τεχνικούς λόγους ωστόσο έχουν και αυτοί μαζί τους την κόκκινη κορδέλα απεμπλοκής την οποία και φορούν εάν χρειαστεί (αν π.χ. ξαφνικά σε συνωστισμό θέλουν όλοι να γίνουν σταρ του σινεμά!). Στην περίπτωση των κινηματογραφιστών δεν υπάρχει ο περιορισμός των 15΄ λεπτών προκειμένου να λάβεις ξανά γράμμα. Βρείτε τα, καλλιτεχνικά, μεταξύ σας (με αποδεικτικό, το βίντεο που θα τραβηχτεί) και πάρ’ του όσα περισσότερα γράμματα μπορείς και σου προσφέρει. Αλλιώς παίρνει αυτός την κάμερα, φοράει την κορδέλα και φεύγει. (μην κλαις, δεν πας για ηθοποιός έτσι κι αλλιώς).
- εναλλακτικά μπορείς να μπεις στη διαδικασία παζάρι με άλλους συμπαίκτες που πετυχαίνεις στο δρόμο και να ανταλλάξεις γράμματα μαζί τους. Πρόσεχε τι δίνεις, τι παίρνεις και αν στα αλήθεια γνωρίζεις τι γράμματα έχει ο άλλος ήδη στην κατοχή του.
- σου κάθονται όλα τα «Φ,Φ,Ω,Ω,Ω», δε σου κάθεται ούτε ένα παζάρεμα και δε σταυρώνεις λέξη; μην αγχώνεσαι μπορείς μέχρι και 3 φορές να αλλάξεις ένα γράμμα με κάποιο άλλο στην τύχη, πηγαίνοντας στην αφετηρία. Μπορείς εάν θες, να τα αλλάξεις όλα ταυτόχρονα, δια μιας.
- τέλος, μπορείς να εφεύρεις έναν τρόπο να πάρεις γράμματα (αν το καλοσκεφτείς…).ΠΡΟΣΟΧΗ! η βία ή ο χρηματισμός δεν είναι νέες εφευρέσεις!
05_ κι αν δε βρίσκω δάσκαλους ή κινηματογραφιστές ή συμπαίκτες για παζάρι πώς θα μαζέψω γράμματα;
τότε είσαι μεν γκαντέμης, έχεις δε στον ήλιο (δηλ. φεγγάρι) μοίρα. Τότε μπαίνει στο παιχνίδι το Φεγγάρι. Είναι ψηλά και φωτεινό αλλά είναι και μες στη θάλασσα, μιλάει μες τα κύματα. Ποια κύματα; Τα Ερτζιανά κύματα. Το Φεγγάρι θα στέλνει λοιπόν ανά 15΄ πληροφορίες για τις θέσεις των δασκάλων ή κινηματογραφιστών μέσα από τη συχνότητα του Δίκτυο 91.5 FM (π.χ. «βρες έναν να μπεκροπίνει στο Praxis», «πρόλαβε τον άλλο πριν πέσει απ΄ τον Φάρο και πάρει τα γράμματα μαζί του» κλπ. ) Αν ωστόσο είσαι γκαντέμης και χωρίς φορητό ραδιοφωνάκι, ακόμη και τότε, περνάς μια βόλτα απ΄ την αφετηρία (Αγορά) , ρωτάς και μαθαίνεις. Λάβε υπ΄ όψη σου ότι πρέπει να κινηθείς άμεσα, μιας και οι «γραμματοφορείς» δεν κάθονται κάπου για πάντα.
06_ και τελικά ποιος και πώς κερδίζει;
κερδίζει ο παίκτης ο οποίος στο πέρας 2 ωρών θα έχει συγκεντρώσει το πλουσιότερο “γραμματικό” σύνολο. Τι σημαίνει αυτό; To “γραμματικό” σύνολο απαρτίζεται απ΄ τις σχηματισμένες λέξεις και τα γράμματα που θα ΄χει συγκεντρώσει ο κάθε παίκτης στο τέλος του παιχνιδιού. Ο μεγαλύτερος αριθμός σχηματισμένων λέξεων κερδίζει (χρησιμοποιώντας κάθε γράμμα άπαξ εννοείται). Έτσι αν π.χ. υπάρξει μόνο ένας με 4 σχηματισμένες λέξεις στο τέλος των δύο ωρών (δηλ. οι υπόλοιποι έχουν από 3 και κάτω) υπάρχει ταυτόχρονα και ο νικητής. Αν υπάρξει «ισολεξία» (ίδιος αριθμός συγκεντρωμένων λέξεων) τότε υπολογίζεται το άθροισμα της αριθμητικής αξίας των γραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν συλλεχθεί αλλά ωστόσο δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Έτσι κανένα γράμμα δεν πάει χαμένο, ακόμη και ένα ξερό “A” με αξία 1 βαθμό μπορεί να κάνει τη διαφορά. (βλ. σχετικό πίνακα παρ. 10_ )
επίσης υπάρχουν
- οι “διπλές” λέξεις οι οποίες προσδίδουν μπόνους +1 μία λέξη στο τελικό “γραμματικό” σύνολο.
Αυτές είναι
- όσες απαρτίζονται από 6 γράμματα και πάνω ή
- οι λέξεις, εξαρτήματα ενός ποδηλάτου, δηλ. αυτές που έχουν νοηματικά άμεση σχέση με κάποιο απ΄ τα επί μέρους εξαρτήματά του. (δεν προσδίδει κάτι παραπάνω αν πληρεί και τις 2 παραπάνω προϋπόθεσεις π.χ. λάστιχο)
- και ομοίως οι “τριπλές” λέξεις που είναι οι εξής δυο: ΠΟΔΗΛΑΤΟ και ΦΕΓΓΑΡΙ
(!) έγκυρες θεωρούνται όλες οι λέξεις του νεοελληνικού λεξικού με εξαίρεση ξενικές, αργκό, ονομασίες, άρθρα, προθέσεις, αντωνυμίες.
07_ γιατί όλα αυτά;
σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι να μοιράσει πλούσια δώρα, να σκοτωθείς για τη νίκη και να σε πατήσει και κάνα ΙΧ. Σκοπός είναι να συμβάλλει έστω και στο ελάχιστο στη δημιουργία μιας κατάστασης μες στην πόλη∙ κατάστασης συλλογικά παραγόμενης από τους ίδιους τους κατοίκους της. Ιδεατά σκοπός του είναι αφού το βιώσεις ως κάποιο βαθμό (το ίδιο το παιχνίδι) να το ξεχάσεις καταμεσής και να απολαύσεις το …ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΗ ΡΟΔΑ.
08_ έπαθλα
1ος_ ποδήλατο πόλης IDEAL Carrier, προσφορά του καταστήματος ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ- Α. Παπανδρέου 72 / αξίας 270 ευρώ
2ος_ σετ εξαρτημάτων ποδηλάτου (ταχύμετρο,σέλα, φανάρια, μανέτες, πετάλια, κράνος, παγούρι) προσφορά των καταστημάτων ΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ- ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΟΕ- Κυδωνίας 6, ΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ (ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ)- Αποκορώνου 74, ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΧΑΝΙΩΝ- Αν. Γογονή 61, ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ- Μ. Μπότσαρη 72
3ος_ σχάρα προσάρτησης ποδηλάτου σε αυτοκίνητο προσφορά του καταστήματος Γ. ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ/ΠΟΔΗΛΑΤΑ- Μ. Μπότσαρη 90
4ος_ 2 κράνη και ποδηλατική βόλτα/ξενάγηση στους Αρμένους για 2 άτομα, προσφορά του κτήματος ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ (www.diadromes chania.gr)- Αρμένοι Αποκορώνου
Επίσης οι κινηματογραφιστές θα απονείμουν στα αντίστοιχα ταλέντα τη
Χρυσή Ρόδα α’ αντρικού και α΄ γυναικείου ρόλου/ περφόρμανς_ T-shirt του παιχνιδιού ειδικά σχεδιασμένο από τους ποδηΛάτρεις
Για να τυπώσετε το κουπόνι συμμετοχής κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε "αντιγραφή εικόνας"/"copy image". Στην συνέχεια σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (πιθανότατα το Microsoft Word) κάντε πάλι δεξί κλικ και επιλέξτε "Επικόλληση"/"Paste".
--> αρχή της σελίδας